Bij- en nascholingen 2023 - 2024

Lente cursus 2024 Mentaliseren Bevorderende Vaktherapie.
Beter leren mentaliseren resulteert in een beter contact met jezelf, je cliënten, je collega's en je omgeving!

Data: 5 feb, 4 maa, 8 april, 13 mei 2024

Tijd: 12.30 - 16.30 uur

Kosten: €500

Punten:
32 accreditatiepunten RV.
17 accreditatiepunten SRMBT (Stichting Registratie Mentalization Based Treatment)

Locatie: OVerloon

Info en aanmelden:
marianneverf@live.nl

MBT wordt ingezet bij behandelingen van kinderen of volwassenen met gehechtheidproblematiek waarbij het vertrouwen om van anderen te kunnen leren, verstoord is geraakt. Vaktherapie wordt door grondlegger Peter Fonagy genoemd als één van de vruchtbaarste toepassingen van MBT technieken. Het lesboek is de eerste uitgebreide introductie op dit gebied. Deze cursus richt zich op de unieke mogelijkheden van vaktherapie om het mentaliserende vermogen van cliënten te prikkelen en verstevigen. De theorie is medium overstijgend, we oefenen met werkvormen en mentaliseren gezamenlijk over ervaringen en toepassingen in elkaars media en werkvelden. 

Doelstelling
Na afloop van deze cursus heb je als vaktherapeut kennis en ervaring in het aannemen en inzetten van een authentieke vaktherapeutische mentaliserende basishouding. Je bent in staat om het mentaliserende vermogen jezelf en je cliënten te stimuleren en langer vast te houden door effectieve toepassingen in je eigen medium.


Versterken van het zelfbeeld door middel van zelfportret werkvormen in BT.
Namens de NVBT en regiogroep Brabant wordt er op 26 oktober een bijeenkomst georganiseerd over versterken van zelfbeeld. Laat je als therapeut inspireren, daarnaast is er ruimte om beeldend therapeuten uit de omgeving te ontmoeten.
Gastspreker: Flip Looyen neemt ons mee in hoe het zelfbeeld kan verbeteren door middel van het maken van zelfportret werkvormen. Dit doet hij vanuit zijn eigen ervaring als beeldend therapeut bij de bij deeltijdbehandeling voor angst- en stemmingsstoornissen. Hier heeft hij eigen interventies ontwikkeld die hij inmiddels onderzoekt binnen de master vaktherapie.
Inschrijving kan via: nvbt.rg.brabantzeeland@vaktherapie.nl
Inschrijven vóór 25 oktober.

Datum: 26 oktober 2023                 Tijd: 19.00 - 21.30 
Kosten: €5 leden, €10 niet leden    Punten: 2 RV
Locatie: Kennedyplein 7, 5611 ZS Eindhoven
Meer info vindt je hier

Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT)
Introductie Workshops: Geleid tekenen en Tastzintuiglijk werken met klei.
TBT Basisgroep start 29 september

Data: 13 okt en 24 nov

Tijd: 10.00 - 17.00

Kosten: €125 

Punten: 6 

Locatie: Winsum (Frl)

Meer info vindt je hier

Dag-Workshop: Verdiepend werken met inspiratiekaarten in de collagetechniek.
De zeven kleuren van de regenboog. Verwelkom | Focus | Verwonder o.l.v. Odette Aalhuizen, praktijk Coloriet.

Data: 14 okt

Tijd: 09.30 - 17.00

Kosten: €105

Punten: 7 FVB, Vaktherapie en AG

Locatie: Driebergen of Soest

Meer info en opgeven vindt je hier


Nascholing LKT: Luisteren naar wijsheid van lichaam
LKT combineert Vaktherapie (AG) en verschillende lichaamsgerichte methoden voor een sterkere beleving en werking. Het biedt essentiële informatie voor het helingsproces van de cliënt en waardevolle tools voor therapievoering. LKT leert cliënten het vermogen om 'van binnenuit te voelen' en subtielere boodschappen van het lichaam op te merken en daartoe te verhouden. Werken met de LKT methode versterkt en verdiept de effectiviteit van jouw therapie-aanbod.
Deze wetenschappelijk onderzochte specialisatie sluit aan bij lichaamsgerichte benaderingen in therapieën zoals Mindfulness Based Cognitieve Therapie en Somatic Experiencing. Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie is geschikt voor trauma, psychosomatische klachten, depressie, burn-out, rouwverwerking, angst en slaapproblemen.
De nascholing bestaat uit 7 dagen en omvat praktische ervaring, toepassing met eigen cliënten, theoretische achtergrond, en oefeningen om de werking van LKT zelf te ervaren. Onderwerpen zijn onder andere werkzame elementen lichaamsgericht werken, trauma, fysiologische en cognitieve afweer, therapeutisch en helingsproces, therapeutische attitude, gronden en aarden, lichaamsgewaarzijn, ademhaling, aanwezigheid, transformatie, innerlijke criticus en innerlijk kind werk, integratie, en kwaliteiten van kunstzinnige media.

Data: 14, 28 okt, 25 nov, 9 dec 2023 en 20 jan, 3 feb 2024

Tijd: zie aanmeldformulier

Kosten: €1177

Punten: 75 RV - 5 AG

Locatie: Voorschoten / Den Haag

Meer info vindt je hier


Dagworkshop: uitgebreide introductie werken met inspiratiekaarten in de collage techniek. Ontdek | Ervaar | Onderzoek
De workshop wordt op verschillende data gegeven.

Data:

Tijd: 09.30 - 16.30

Kosten: €95

Punten: 6 FVB, Vaktherapie en AG

Locatie: Driebergen

Meer info vindt je hier

Trauma-Company Basiscursus trauma sensitieve ondersteuning
In deze basiscursus krijg je op een innovatieve, interactieve en heldere manier aan de hand van symbolen uitleg over trauma. Wat gebeurt er in de hersenen bij traumatische ervaringen? En wat heeft dit voor gevolgen voor de ontwikkeling van het brein, het lichaam en de persoonlijkheid? Je leert de zogenaamde “traumabril” op te zetten. Met meer kennis en inzicht op het gebied van trauma zul je jouw werk, lessen, begeleiding of therapie beter af kunnen stemmen op de doelgroep. Ook ga je aan de slag met zelfzorg-opdrachten, vanuit het idee dat je goed voor anderen kunt zorgen als je eerst en vooral goed voor jezelf kunt zorgen.

Data: 18, 19 sept en 2, 3 nov 2023

Tijd: 10.00 - 17.00

Kosten: €490 online €590 live

Punten: 12 RV

Locatie: Zoom, Leiden

Meer info vindt je hier


Kindertekeningen en de orthopedagogische ontwikkeling
De workshop bestaat uit twee gedeelten:
In het eerste gedeelte krijgt de deelnemer uitleg over de orthopedagogische ontwikkeling in kindertekeningen en hoe je deze kunt waarnemen. Tevens is er informatie over de ik-ontwikkeling, plus het 3-ledige beeld. In het tweede gedeelte gaan de deelnemers zelf een tekening maken en bespreken wij deze met de lesstof van de ochtend.

Data:  11 okt, 28 okt, 22 nov of 12 dec 2023

Tijd: 10.00  - 17.00

Kosten: €100

Punten: 5 RV en AG

Locatie: Castricum

Meer info vindt je hier


De kleibak
vanuit tastzintuiglijk werken afstemmen op
het sociaal emotioneel ontwikkelingsniveau
De Kleibak is een meerdaagse scholing waarin je met de kleibak kennis maakt met tastzintuiglijk werken. We verdiepen ons in de verschillende sociaal emotionele ontwikkelingsniveau's (SEO) en delen onze ervaringen. We combineren theorie met de praktijk en gaan ervaringsgericht aan de slag met veel aandacht is voor je eigen proces.

De scholing is breed toepasbaar voor verschillende doelgroepen en wordt in samenwerking met Sita Geerling aangeboden. Dit is dus de uitgelezen kans om samen met collega's je vak te verdiepen en te genieten van een deze compleet verzorgde 3 daagse. 'De kleibak' vindt van 22 tot en met 25 april plaats in het natuurrijke Noorbeek, waar je tevens op basis van volpension, in een tweepersoonskamer kosteloos kan verblijven. Kijk voor meer informatie en voor een volledig overzicht inclusief programma op onze website.