Genomineerden Vaktherapie-prijs 2023 zijn bekend!

14 december 2022

Tijdens het FVB-congres op 25 maart 2023 wordt de Vaktherapie-prijs uitgereikt. Met deze prijs willen we als FVB bepaalde initiatieven of plannen extra waarderen. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- om het idee, plan, project of de aanpak (verder) uit te voeren en daarnaast uit het kunnen inzetten van 25 uur aan expertise of helpende handen voor de uitvoering.  Elke ronde heeft de Vaktherapie-prijs een thema, dit keer ‘Samenwerking’. Alle vaktherapeuten (leden en niet-leden) konden hun idee, plan, project of aanpak indienen om in aanmerking te komen voor deze prijs.

De jury bestaat in 2023 uit juryvoorzitter Pauline Zwart (voormalig voorzitter FVB-bestuur), Esther Koster (winnaar Vaktherapie-prijs 2018), Erik Verbart en Monique Wilmer (beiden namens de Cliënten Adviesraad Vaktherapie) en Flip Looyen (beeldend therapeut en kunstvakdocent aan de Hogeschool Utrecht). De jury heeft de binnengekomen inzendingen beoordeeld aan de hand van de criteria en heeft uiteindelijk 3 inzendingen genomineerd voor de Vaktherapie-prijs 2023. De genomineerden pitchen hun inzending tijdens het FVB-congres op zaterdag 25 maart 2023. Tijdens het congres kunnen de aanwezigen stemmen op de genomineerden. Het congres sluit af met de prijsuitreiking.

De genomineerden voor de Vaktherapie-prijs 2023 zijn (op alfabetische volgorde): 

  • Bram Peters-Schrama met ‘Genderidentiteisreis’
  • Kim Vermeulen & Jozefien Verbrugghe met ‘Non-verbaliteit als aanjager van een efficiëntieslag binnen onze zorg voor jeugd’
  • Lente Werner met ‘Gevoelskunst’

 

Bram Peters-Schrama met ‘Genderidentiteisreis’

“De transgenderzorg in Nederland ligt onder een vergrootglas. Enorme wachtlijsten en veel lijdensdruk bij cliënten. De zorg voor deze doelgroep was de afgelopen jaren gecentreerd in de academische behandelcentra. Sinds een aantal jaar stimuleren onder andere het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belangenverenigingen, de Nederlandse Zorgautoriteit en andere professionals om deze zorg te decentraliseren. Daarbij ligt ook het verzoek om de verouderde kwaliteitsstandaard voor zowel de psychologische als medische zorg te herzien. Hier ligt een enorm mooie kans om de kracht van een vaktherapeutische (ervaringsgerichte) interventie in een vroeg stadium in te voegen/te borgen. Ik wil een vaktherapeutische module ontwikkelen die te implementeren is in de diagnostiekfase van de transgenderzorg. Afgestemd op richtlijnen, (DSM-) classificatie en de geldende kwaliteitsstandaard voor psychische transgenderzorg.”

 

Kim Vermeulen & Jozefien Verbrugghe met ‘Non-verbaliteit als aanjager van een efficiëntieslag binnen onze zorg voor jeugd’

“Met deze pilot willen wij de door ons veronderstelde potentie van het non-verbaal en ervaringsgericht werken onderzoeken binnen een innovatieve vorm van samenwerken (binnen het sociaal werk). We ervaren in de praktijk dat binnen sociaal werk de verbale communicatiestijl doorgaans nog dominant is. Omdat zorg vertrekt uit praten, blijven gewenste resultaten vaak onnodig uit. Binnen deze pilot werken vaktherapeut en sociaal werker samen aan de zorg voor jeugdigen en hun systeem (ouders). Streven is de nog (onzichtbare) potentie van het ervaringsgericht en non-verbaal werken veel meer te gaan benutten. We onderzoeken de mogelijkheden van non-verbaliteit als dominante communicatiestijl. Herkennen, erkennen, ervaren en leren.”

 

 

Lente Werner met ‘Gevoelskunst’

“Het plan is het faciliteren en opzetten van een kunstcollectie met gevoelskunst: kunst gemaakt door (ex-)cliënten van Altrecht. Via een website willen we hier een kunstuitleen van maken waarbij we in eerste instantie de huidige kunst in de gebouwen van Altrecht per gebouw vervangen door de gevoelskunst van cliënten. Binnen Altrecht wordt veel beeldende therapie gegeven en de gevoelskunst die daaruit voortkomt zien we als belangrijke bijdrage aan de healing environment omdat de kunst dicht bij de mensen ligt die bij Altrecht komen en daarnaast de kwaliteiten van cliënten benadrukt. Uiteindelijk willen we toewerken naar een kunstuitleen waar ook externen aanvragen in kunnen doen.”

 

Kijk hier voor het juryrapport voor de Vaktherapie-prijs 2023 met het juryoordeel, de genomineerden en alle overige inzendingen. 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht