Wat is er op 1 januari 2019 veranderd voor jou als vaktherapeut?

17 januari 2019

Per 1 januari 2019 zijn er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid veranderd. Hieronder staan de relevante wijzigingen voor jou als vaktherapeut. 
 

Uitbreiding extra geboorteverlof

De WIEG (Wet invoering extra geboorteverlof) is op 1 januari 2019 in werking getreden. Partners die 5 dagen per week werken, krijgen recht op 5 dagen vrij. Werkt men minder uren per week, dan geldt dat dit partnerverlof 1 maal het aantal werkuren per week is. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het 1e half jaar na de geboorte van de baby nog eens 5 weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden hiermee fors verruimd, van 2 dagen tot maximaal 6 weken.


Wijziging WOR

Per 1 januari 2019 is de Wet op Ondernemingsraden (WOR) gewijzigd. Het jaarlijkse gesprek over lonen en beloningsverschillen binnen het bedrijf is nu verplicht. Dat geldt voor ondernemingen met 100 en meer werknemers. Het doel is om bewustzijn en transparantie over dit onderwerp binnen bedrijven te stimuleren.


AOW-gerechtigde leeftijd omhoog

De ingangsleeftijd AOW was in 2018 66 jaar. Per 1 januari 2019 is dit gewijzigd naar 66 jaar en 4 maanden.


Overdracht kleine pensioenenpotjes

Pensioenuitvoerders kunnen kleine pensioenpotjes uit het verleden voortaan overdragen aan de pensioenuitvoerder waar iemand nu pensioen opbouwt. Dat is goed nieuws voor mensen die verschillende pensioenpotjes hebben, omdat ze vaak van baan zijn gewisseld. Eerder werden kleine pensioentjes aan hen uitbetaald. Nu worden ze samengevoegd. Daardoor stijgt de waarde en gaan deze mensen meer pensioen opbouwen. Het gaat om potjes van 2 tot 466 euro per jaar. Potjes van minder dan 2 euro vervallen, omdat de administratiekosten in geen verhouding staat tot de waarde van zo’n heel klein pensioen.

 

Het volledige overzicht van de wijzigingen kun je hier vinden. 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht