Programma Symposium Methodieken

Vergroot je expertise van theoretisch kader tot vaktherapeutische werkwijze. 
Het symposium is alweer voorbij, maar alle informatie hebben we hieronder nog staan. Wil je een sfeerimpressie krijgen van de twee dagen? Bekijk dan hier de aftermovie.

Voor een idee van de methodieken neem hier een kijkje in het uitgebreide programmaboek van deze dagen.

Vrijdag 25 mei

Om 9 uur zal de dagvoorzitter Susan Huijbregts het symposium openen. Op deze eerste wordt er een podium geboden aan zes methodieken, met ieder een eigen invalshoek. Vervolgens wordt er een vertaalslag gemaakt naar vaktherapie beeldend. De volgende methodieken staan op het programma:

Affect Fobie Therapie, AFT door Coralina Versteeg & Suzanne van Zutphen
Mentalisation Based Therapy, MBT door Marianne Verfaille
Schematherapie, door Greta Günther
Emerging Body Language, EBL door Beatrix Verhofstad en Lisanne Baelde

Systeemtherapie, door Jacqueline de Bruyn
Acceptance and Commitment Therapy, ACT door Dorette Bos

Kijk hier voor het programma boekje.

Na deze lezingen worden alle sprekers uitgenodigd om met elkaar in debat te gaan. Op deze manier komen we tot de kern. We onderzoeken wat de overeenkomsten en de onderlinge verschillen zijn. We gaan opzoek naar antwoorden. We gaan op zoek naar wat de ene methodiek onderscheid van de andere. Als we hier een helder beeld van hebbe, kan ieder voor zichzelf de vertaalslag maken naar zijn of haar werkwijze. Zo (her)ontdek je welke methodiek het beste bij jou past  en wat de overeenkomsten zijn met jouw werkwijze.

Hierna gaan we dineren. Het Buitencentrum Overasselt stelt een heerlijk tapasbuffet samen en onder het genot van een hapje en een drankje kunnen we met collega's bijpraten en netwerken.
De dag wordt afgesloten met een avond programma. Deze staat in het teken van inspiratie. Door middel van korte presentaties, versterkt door beeldend materiaal, wordt passie gedeeld. Thema’s zoals ervaringsgericht werken, je innerlijke drijfveren en out of the box denken, komen aan bod. Presentatie geven, kijk dan hier voor meer informatie en geef je op via projectorganisatie.
De avond wordt muzikaal afgesloten met een hapje en een drankje. Tot slot is er de mogelijkheid om kosteloos te overnachten op deze locatie!

 

Zaterdag 26 mei

Na een uitgebreid ontbijt starten we de tweede dag met de NVBT Conferentie. Samen blikken we tijdens deze algemene ledenvergadering terug op de prestaties van het afgelopen jaar, zoals de generieke module vaktherapie, de onderzoeksagenda en de website. Maar we gaan het ook over bijvoorbeeld de naam van de vereniging hebben en de speerpunten van het bestuur.

Na dit overleg gaan we verder met de workshop; Vaktherapie beeldend, onze toekomst. 
Henk Aartsma neemt je mee in oa de volgende vraagstukken: Waar zie jij ons vak over tien jaar staan en misschien nog wel belangrijker: hoe gaan we daar komen? Aan de hand van stellingen gaan we brainstormen over toekomst en profilering van vaktherapie beeldend, want samen gaan we richting geven aan onze toekomst.

De rest van de dag staat in het teken van Verdieping. Filip Morisse laat ons kennismaken met het ontwikkelingsdynamisch model: Hoe stem je af op de emotionele ontwikkeling van een cliënt?
Vanuit een ontwikkelingsdynamische invalshoek (model van A. Došen) gaan we op zoek naar de functie en de boodschap van gedrag en de onderliggende gevoelens. Aan de hand van de fases van emotionele ontwikkeling en persoonlijkheidsstructuren, kijken we hoe we het niveau van emotionele ontwikkeling bij deze kwetsbare cliënten als uitgangspunt kunnen nemen.
Daarbij stellen we vast dat er bij nogal wat van deze cliënten een discrepantie lijkt te zijn tussen:
wat men vs wat men aan kan, buitenkant (gedrag) vs binnenkant (emoties), cognitieve vs sociaal emotionele ontwikkeling.

Filip Morisse is zorgmanager in Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain (Gent, België) en wetenschappelijk medewerker E-QUAL (expertisecentrum Quality of Life), Hogeschool Gent. Hij is reeds 25 jaar actief in de diagnostiek, behandeling en ondersteuning van personen met gedrags- en psychiatrische problemen. Hij geeft consultatie/advies en opleiding/vorming aan heel wat voorzieningen en diensten in Vlaanderen (en Nederland)

We sluiten af met een lezing 'Van emotionele ontwikkeling naar ondersteuning in de praktijk.' door Marieke Jooren met een vertaalslag naar de praktijk .      

Het symposium wordt gehouden in het Buitencentrum Overasselt. Zij verzorgen aan het begin van de dag het ontbijt en faciliteren in de middag de lunch die in het teken zal staan van netwerken en het delen van kennis en expertise!

Om je in te schrijven ga naar inschrijven.