Symposium Werkvormen 2019


Symposium Werkvormen 2019

De kracht van beeldend,
van methodiek naar werkvorm,

Organisatie    : NVBT
Datum            : 17 & 18 mei 2019
Locatie           : Kasteel de Berckt
                         De Berckt 1
                         5991 PD Baarlo

In 2018 hebben we een uitverkocht symposium gehad in Overasselt over Methodieken.
Voor het vervolgsymposium in 2019 hebben we ons geconcentreerd op werkvormen. Dit was een creatieve uitdaging, aangezien een beeldende werkvorm, binnen beeldende therapie, niet op zichzelf kan staan.

Tijdens dit tweedaagse symposium hebben we dan ook vijf verschillende beeldende werkvormen onderzocht vanuit de achterliggende methodiek, de materiaalhantering en de behandelsetting. We maken een vertaalslag naar de databank beeldende werkvormen en de vakvereniging. Verdieping en verbreding van beeldende werkvormen staan in dit symposium centraal.

Kijk hier voor de informatie, de folder en het programma.

Doelgroep

Dit symposium was voor vaktherapeuten beeldend en andere vaktherapeutische disciplines.


Programma

17 mei

Deze dag starten we met lezingen over verschillende werkvormen. Per werkvorm belichten we de kernpunten en we verdiepen ons in de achterliggende methodiek. De sprekers gaan met elkaar in debat.

Imaginatietherapie: Jan Taal

SoulCollage: Odette Aalhuizen

ClayField therapy: Sita Geerling

Geometrisch tekenen: Conny Stevens

Sandplay therapy: Terenja Dors

De avond staat in het teken van inspiratie en ervaren. We gaan aan de slag met verschillende materialen en delen onze kennis. Deze avond wordt muzikaal afgesloten met een hapje en een drankje.


18 mei

De tweede dag van het symposium staat in het teken van twee uitersten: Beschrijven en Ervaren. We starten met de algemene ledenvergadering van de vakvereniging. Marion huijbregts geeft een lezing over de Databank Beeldende Werkvormen en we delen onze kennis en inspiratie in de workshop ‘Beschrijf jouw werkvorm’.

In middag zijn er de workshop ‘Ervaren van kleur’ en de lezing ‘De werking van kleur als therapeutisch middel’. Vanuit haar kleuronderzoek, neemt Wil Uitgeest je mee in de belevingen van kleur.

Kleur heeft een aantoonbare invloed op de mens als fysiologisch, psychisch en individueel-geestelijk wezen. Maar omdat de werking van kleur contextafhankelijk is, bestaat er geen receptenboek voor de helende werking van kleur. In de workshop staan jouw ervaringen centraal en de lezing zal gaan over een alternatief voor zo’n receptenboek!

Locatie

Het tweedaagse symposium vindt plaats in Kasteel de Berckt. Dit prachtige landgoed in een bosrijke omgeving naast Venlo, staat volledig tot onze beschikking. We bieden je de mogelijkheid om hier kosteloos te overnachten in een tweepersoons kamer met eigen douche en toilet. Tevens is het mogelijk om alvast op donderdagavond 16 mei te arriveren. Dit is de ultieme gelegenheid om te netwerken.
 

Accreditatie

Voor dit symposium zijn goedgereurd door het Register Vaktherapie:

-        17 & 18 mei    15 punten

-        17 mei             8 punten

-        18 mei             7 punten