Sonja Aalbers volgt Martin Hoogvliet op als lid Kwaliteitsraad Akwa GGZ

23 oktober 2023

Na zes jaar namens FVB zitting te hebben gehad in de kwaliteitsraad van Akwa GGZ (voorheen Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ) draagt Martin Hoogvliet het stokje over aan Sonja Aalbers. Vanaf de volgende vergadering van de kwaliteitsraad (november 2023) zal Sonja de FVB vertegenwoordigen, waarmee we blijven bijdragen aan continue kwaliteitsverbetering van zorg.

Over Akwa GGZ
Akwa GGZ draagt bij aan continue kwaliteitsverbetering van zorg door ontwikkeling en onderhoud van kwaliteitsstandaarden, ondersteuning bij datagedreven leren en het faciliteren van lerende netwerken.

Wat is de kwaliteitsraad van Akwa GGZ?
De kwaliteitsraad van Akwa GGZ is de inhoudelijke adviesraad van Akwa GGZ en bestaat uit vertegenwoordigers van patiënten- en beroepsverenigingen en brancheorganisaties in de ggz. 
Op basis van inhoudelijke kennis, ervaring en signalen uit de achterban van patiënten, naasten, zorgprofessionals, zorgaanbieders en andere relevante ggz-partijen brengt de kwaliteitsraad advies uit. De kwaliteitsraad bestaat uit:

  • Patiënten- en naastenorganisatie MIND
  • Beroepsorganisaties: NVvP, NVGzP/NIP, V&VN, FVB, P3NL, NVP, NVKG,  NHG, Landelijke vereniging POH GGZ
  • Brancheorganisaties: de Nederlandse ggz, MEER GGZ, LVVP
  • Zorgverzekeraars: Zorgverzekeraars Nederland (als toehoorder in de kwaliteitsraad)

De kwaliteitsraad vergadert 4x per jaar. Prof. dr. Wim van den Brink is de onafhankelijk voorzitter. 

Afvaardiging vanuit de FVB
Sinds de oprichting van Akwa GGZ was Martin Hoogvliet lid van de Kwaliteitsraad Akwa GGZ en behartigde daarmee o.a. de gegeven bijdragen vanuit het vaktherapieveld aan de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaarden. Na twee zittingstermijnen (totaal 6 jaar) wordt hij opgevolgd door dr. Sonja Aalbers. 

Sonja is als muziektherapeut gepromoveerd op het onderwerp muziektherapie bij depressie. Zij is als postdoctotaal onderzoeker en docent werkzaam bij NHL Stenden en is daarnaast gastdocent aan de masteropleiding van de HAN. Ook is zij freelance supervisor. 

Sonja heeft op 13 september jl. de Kwaliteitsraad voor het eerst bijgewoond, samen met Martin in het kader van een warme overdracht. Vanaf de volgende vergadering (november 2023) zal Sonja de FVB vertegenwoordigen. We zijn blij dat Sonja deze rol wil gaan vervullen en wensen haar hierbij veel succes en plezier! En Martin: bedankt voor jouw inzet de afgelopen zes jaar!