FVB roept vanuit Samenwerkende Beroepsvereniging Jeugd gemeente Amsterdam op om aanbesteding jeugdhulp te heroverwegen

06 april 2023

Als FVB werken we met andere beroepsvereningen samen in het SBJ: de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd. Wij roepen vanuit het SBJ de gemeente Amsterdam op om de besluitvorming over de nieuwe aanbesteding voor jeugdhulp te heroverwegen. Dit omdat deze aanbesteding nadelige gevolgen zal hebben voor de jeugdhulp, voor cliënten en voor vrijgevestigde vaktherapeuten.

De gemeente Amsterdam heeft op dit moment ongeveer tweehonderd aanbieders voor kortdurende zorg in de jeugdhulp gecontracteerd. Voor de nieuwe aanbesteding van komend jaar moet dit teruggebracht worden naar circa veertig aanbieders. Hierdoor zullen vooral vrijgevestigde hulpverleners gedwongen worden tot onderaannemerschap of ze zullen helemaal uit het jeugdhulplandschap verdwijnen. Gevolg: de keuzevrijheid van ouders en kinderen vermindert drastisch. Terwijl ouders en kinderen aangeven zich juist door het aanbod vanuit vrijgevestigde jeugdhulpaanbieders heel goed geholpen te voelen.

Het lijkt erop dat duizend kinderen en hun ouders de dupe worden van de nieuwe aanbestedingsregels. Door de nieuwe wijze van contractering ontstaat er een verschraling van het jeugdhulplandschap, terwijl de zorgvraag en de wachtlijsten niet zullen verminderen. Voor goede jeugdhulp is wat ons betreft een gevarieerd zorglandschap nodig van zowel grote als kleine aanbieders, met ieder een eigen specialisatie. De grotere instellingen bieden vaak meer generieke behandelpakketten aan die voor de meerderheid voldoende blijkt. Toch is dat voor een groot aantal kinderen of gezinnen niet passend. Een vrijgevestigde professional heeft vaak te maken met ouders en kinderen die zich onvoldoende gezien en geholpen voelen bij de grote instellingen, ook als er sprake is van complexe problematiek. Als er geen passende hulp is buiten de grote instellingen, dan is onze zorg dat kinderen en gezinnen afhaken.

Vandaag is vanuit de SBJ een brief gestuurd aan de betreffende wethouder Marjolein Moorman van de gemeente Amsterdam met de oproep de besluitvorming over de aanbesteding te heroverwegen. Deze brief kun je hier vinden.

Bij de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd zijn de volgende organisaties aangesloten: Jeugdartsen Nederland (AJN), Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW), de Beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerk (Bv Jong), Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB), Landelijke huisartsen vereniging (LHV), Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten (LVVP), Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK),  Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN).