GEM-project Doetinchem op zoek naar ZZP’ers/eigen praktijken vaktherapie die mee willen denken

15 februari 2024

Sinds okotber 2023 zijn we als FVB een samenwerking aangegaan met GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid). Dit biedt kansen voor vaktherapeuten in de ggz om concreet bij te dragen aan het inrichten van een nieuw ggz-zorglandschap. Inmiddels zjin we bij vijf GEM-projecten aangesloten: Doetinchem, Deventer/Midden IJssel, Harderwijk/ Noordoost Veluwe, Amsterdam Zuidoost en Rijk van Nijmegen. Elke maand geven we een update vanuit één van deze projecten. Deze keer een update van GEM-project Doetinchem. 

Weten hoe het ook alweer zat met GEM en FVB? Lees hier het nieuwsbericht.

In de GEM-projecten willen we als FVB kijken in welke mate en op welke manier de vaktherapeutische beroepen een bijdrage aan deze nieuwe opzet van mentale gezondheidszorg kunnen leveren. We weten dat er vanuit diverse regio’s en vanuit de kerngroep GEM (met o.a. Jim van Os) een grote behoefte bestaat dat vaktherapeuten meedenken en meedoen aan de GEM-veranderateliers. Om die reden worden vaktherapeuten in de GEM-regio's door de FVB benaderd om dit te onderzoeken. 

“Vanuit het bestuur van de vaktherapeutische staf van GGNet ben ik betrokken bij het GEM-project in Doetinchem. Tot nu toe ben ik betrokken bij het Veranderatelier Large Groups. In de bijeenkomsten van Large Groups zijn zowel collega’s van GGNet locatie RGC Doetinchem (SGGZ) aanwezig, als medewerkers van Buurtplein, BAS GGNet (=Basis GGZ van GGNet), Iris Zorg en de Stadskamer in Doetinchem. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er gekeken naar wat er ontwikkeld en georganiseerd kan worden voor de burger na bijvoorbeeld een Herstel Ondersteunend Gesprek (HOG). Naast mij zijn er nog andere vaktherapeuten vanuit GGNet in Doetinchem betrokken bij Large Groups.

Uitleg begrip Large Groups
Een onderdeel van het ecosysteem is het therapiehuis ofwel de Large Groups: een breed en toegankelijk aanbod van groepen waarin mensen kunnen werken aan hun zelf herstellend vermogen. De groepen kunnen tot 25 mensen groot zijn en zijn vooral geschikt voor mensen met niet-complexe zorgbehoeften.

Gezocht: ZZP’ers/eigen praktijken vaktherapie die mee willen denken
Momenteel zijn we binnen Large Groups aan het inventariseren en onderzoeken wat de rol van vaktherapie zou kunnen zijn. Zo hebben we binnenkort een gesprek en workshop gepland staan met de Stadskamer in Doetinchem en BAS GGNet. In deze gesprekken en workshops zal met name de rol van vaktherapie in het GEM-project en de GEM-ontwikkeling centraal staan. Ook zijn we op zoek naar ZZP’ers/eigen praktijken vaktherapie in de buurt van Doetinchem. Graag zouden we met hen in contact komen om samen te kijken wat vaktherapie zou kunnen doen en wie wanneer ingezet zou kunnen worden. Ook willen we hierbij breder kijken, bijvoorbeeld door het betrekken van bewegings- en muziekagogen en/of medewerkers (bijvoorbeeld binnen het Sociaal Domein) die creatief werken/werken met bewegen, zodat ook daar verbinding gelegd kan worden. Heb je interesse? Stuur een bericht naar Martin Hoogvliet (m.hoogvliet@vaktherapie.nl), Beleidsadviseur bij FVB, dan neemt hij contact met je op.

In de toekomst ook betrokkenheid bij Veranderatelier Modulaire GGZ
Naast de betrokkenheid binnen Large Groups, zal vaktherapie op termijn ook in het Veranderatelier Modulaire GGZ betrokken worden. We hebben gemerkt dat het soms best een puzzel kan zijn om vaktherapie goed te kunnen laten zien binnen Large Groups, om ook vaktherapie als vakgebied te blijven behouden. Vaktherapie is dan ook onmisbaar in het veranderatelier Modulaire GGZ.

Het is leuk om betrokken te zijn bij het GEM-project in Doetinchem en ik hoop dat de verbinding en de rol van vaktherapie hierbij goed op de kaart komt.”
 

Door: Manon Binnenmars, psychomotorisch therapeut en lid van het bestuur van de Vaktherapeutische Staf GGNet.