Samen aan de slag voor behoud vaktherapie in het reguliere zorgaanbod

02 oktober 2023

Als FVB hebben wij de ambitie er voor te zorgen dat alle vormen van vaktherapie in 2030 structureel onderdeel zijn van het reguliere zorgaanbod. Eén van de stappen naar de realisatie hiervan is dat wij samen met het Zorginstituut Nederland (ZIN) het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’ aangaan. Met als doel dat de vijf disciplines van vaktherapie die nu in het basispakket van de zorgverzekering zijn opgenomen, dat ook blijven. En hopelijk straalt dit vervolgens ook positief af op de andere disciplines van vaktherapie.

Waarom het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz’?
Op dit moment zijn vijf disciplines van vaktherapie opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering: 

  • dramatherapie
  • danstherapie
  • muziektherapie
  • beeldende therapie
  • psychomotorische therapie

Om dit te behouden is het belangrijk dat er bewijs (evidentie) geleverd wordt voor de effectiviteit van deze vormen van vaktherapie. Want alle zorg in het basispakket moet voldoen aan de ‘Stand der Wetenschap en Praktijk’ (SWP). ZIN onderzoekt of zorg hieraan voldoet en brengt vervolgens advies uit aan de koepel van zorgverzekeraars. Samen met het ZIN gaat de FVB een intensief traject aan om de benodigde evidentie voor vaktherapie aan te leveren en samen op weg te gaan naar een (hopelijk) positieve beoordeling.

Hoe ziet het traject eruit?
Het traject gaat eind september 2023 van start en zal enkel jaren duren. Tijdens dit traject wordt de effectiviteit van vaktherapie-interventies binnen de ggz inzichtelijk gemaakt. Wij als FVB zijn hierbij in de lead en werken daarbij nauw samen met vaktherapie-opleidingen, onderzoeksgroepen en de praktijk. Over de achtergrond en de verschillende projectfasen lees je hier meer.